Sprogimas

Ispanijoje, kurioje diena anksčiau sniego audros sukėlė chaosą didžiojoje šalies dalyje, sinoptikai perspėjo, jog šeštadienį laukiama dar daugiau sniego, o penkiuose regionuose paskelbtas pavojus.

Audra „Filomena“ užpustė kelius, ypač šalies centre, o sostinėje Madride sniego iškrito daugiausia nuo 1971 metų.

 

Vidaus reikalų ministras žurnalistams šeštadienį pranešė, kad stichija jau pareikalavo mažiausiai trijų žmonių gyvybių.

„Nors, nepaisant itin sudėtingų oro sąlygų, incidentų skaičius yra palyginti mažas, vis tiek netekome trijų žmonių“, – spaudos konferencijoje kalbėjo vidaus reikalų ministras Fernando Grande-Marlaska (Fernandas Grandė-Marlaska).

Penktadienį vakare buvo uždarytas Madrido oro uostas „Barajas“, o keliuose įstrigo šimtai automobilių.

Orų agentūra AEMET situaciją apibūdino kaip „išskirtinę ir greičiausiai istorinę“.

Prognozuojama, kad šeštadienį Madride ir vidurio Ispanijos lygumose iškris dar 20 centimetrų sniego, o didesniame aukštyje virš jūros lygio esančiose vietovėse – ir iki 50 centimetrų sniego sluoksnis.

„Tai buvo sudėtinga diena, bet rytoj bus dar sunkiau“, – prieš pat penktadienio vidurnaktį vaizdo įraše tviteryje pareiškė Madrido meras Jose Luisas Martinezas-Almeida (Chosė Luizas Martinezas Almeida).

Šeštadienio pranešime jis apibūdino situaciją kaip „itin rimtą“ ir paragino žmones likti namuose.

Snygiui nesiliovus visą naktį, sustabdytas viešasis transportas ir atliekų išvežimas.

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) taip pat tviteryje paragino žmones likti uždarose patalpose ir vykdyti skubios pagalbos tarnybų nurodymus.

Madrido ekstremalių situacijų agentūra teigė dirbusi visą naktį, kad padėtų įstrigusiems vairuotojams ir išlaisvintų tūkstantį transporto priemonių. Tarnyba paprašė tų, kurie dar nesulaukė pagalbos, išlikti kantriems.

Sniegas sutrikdė eismą beveik 400 kelių, pranešė transporto pareigūnai ir geležinkelių tinklas „Renfe“, o greitieji traukiniai tarp Madrido ir Valensijos buvo atšaukti.

Garsioji Madrido aikštė „Puerta del Sol“ virto žiemos pramogų vieta – čia slidinėjo slidininkai ir net pasirodė penkių šunų traukiamos rogės.

Be Madrido, sniego audros labiausiai paveikė Aragono, Valensijos, Kastilijos-La Mančos ir Katalonijos regionus.

Istorinis Toledo miestas paprašė kariuomenės pagalbos išvalyti gatves, kaip ir Albasetė pietryčiuose, pranešė visuomeninė televizija.

Sinoptikai teigia, kad gausus snygis tęsis iki sekmadienio, kol audra „Filomena“ pajudės į šiaurės rytus, nors temperatūra išliks išskirtinai žema.

Iki pradedant snigti ketvirtadienio rytą, trečiadienį slidinėjimo centre Pirėnų kalnuose temperatūra jau buvo nukritusi iki kaip manoma, žemiausios kada nors čia fiksuotos temperatūros – minus 34,1 laipsnio pagal Celsijų.

„Filomena“ atnešė intensyvų lietų ir stiprius vėjus į Kanarų salas, taip pat Ispanijos pietinę pakrantę.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode