Sprogimas

Briuselis ketvirtadienį pristatė planus nuo birželio 15 dienos visiškai atverti vidines Europos Sąjungos sienas, o keliautojus iš Balkanų šalių įsileisti nuo liepos 1 dienos. 

Rekomendacijos panaikinti kelionių į ES apribojimus pateiktos 27 Bendrijos narėms švelninant dėl koronaviruso pandemijos įvestus suvaržymus ir nacionalinėms vyriausybėms siekiant atgaivinti turizmo sektorių, prasidedant vasaros kelionių sezonui.

Iš 415 tūkst. COVID-19 aukų mažiau nei pusė mirčių buvo registruota Europoje, o dabar žemynas bando sustabdyti ekonomikos smukimą, baimindamasis dėl izoliacijos pasekmių svarbiai turizmo pramonei.

Bendrus veiksmus siekianti koordinuoti Europos Komisija pareiškė, kad dar anksti visiškai atsisakyti apribojimų keliautojams, atvykstantiems iš kitų nei Europos Sąjungos šalių. 

Ji paragino taikyti „bendrai koordinuotą vertinimą“ naikinat nebūtinų kelionių draudimus į šalis, kuriose epidemiologinė padėtis yra panaši į padėtį Europos Sąjungoje ir taikomos atitinkamos ligų kontrolės priemonės.

EK nurodė, kad priimant sprendimą, ar panaikinti apribojimus konkrečiai šaliai, reikėtų įvertinti tos šalies epidemiologinę padėtį, jos atsako į koronavirusą priemones, galimybes kelionės metu taikyti izoliavimo priemones ir tai, ar ta šalis panaikino kelionių į ES apribojimus.

ES vykdomoji institucija rekomenduoja valstybėms laikytis bendro suderinto požiūrio, priimti koordinuotus sprendimus ir užtikrinti vienodą jų taikymą visoje ES.

Jei vėliau pasirodys, kad konkreti šalis nebeatitinka nustatytų kriterijų, bus galima jai vėl nustatyti kelionių apribojimus, sakoma EK rekomendacijose.

Europos Komisija taip pat rekomenduoja nuo liepos 1 d. panaikinti kelionių apribojimus Albanijai, Bosnijai ir Hercegovinai, Juodkalnijai, Kosovui, Serbijai ir Šiaurės Makedonijai, nes „jų epidemiologinė padėtis yra panaši arba geresnė nei ES“.

„Tarptautinės kelionės yra svarbios turizmui ir verslui, o taip pat šeimų ir draugų susijungimui“, – sakė Europos vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson (Ilva Johanson).

„Nors visi turime likti atsargūs, atėjo laikas pradėti konkretų pasiruošimą apribojimų panaikinimui šalims, kuriose epidemiologinė padėtis yra panaši kaip ES“, – nurodė ji.

Praėjusią savaitę Y. Johansson perspėjo, kad ne visos šalys sutarė dėl vertinimo kriterijų, pagal kuriuos bus atveriamos sienos atvykėliams iš kitų pasaulio šalių.

Tokios nuo turizmo smarkiai priklausomos šalys kaip Graikija ragina skubiai atverti sienas. Atėnai jau pranešė, kad nuo birželio 15 dienos Graikija priims turistus iš virtinės ES nepriklausančių šalių, įskaitant Australiją, Kiniją ir Pietų Korėją.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Briuselis, birželio 11 d. (AFP-BNS).

Ekonomikos ir inovacij ministerijos nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode