Sprogimas

Indijoje ir Bangladeše antradienį buvo evakuojami milijonai žmonių, šių šalių link slenkant vienam smarkiausių pastarųjų metų ciklonui, tačiau evakavimo planus apsunkino koronaviruso prevencijos priemonės.

Audra „Amphan“ turėtų atnešti 185 km per valandą greičio vėjus ir kelių metrų aukščio bangas, kai trečiadienio popietę ar vakare pasieks rytų Indiją ir Bangladešą, perspėjo sinoptikai.

Bangladešiečių valdžia nerimauja, kad stichija bus galingiausia nuo 2007 metų, kai šalį nuniokojo ciklonas „Sidr“. Tuomet gyvybių neteko apie 3 500 žmonių, dauguma kurių nuskendo per potvynius.

Jaunesnysis nelaimių valdymo ministras Enamuras Rahmanas antradienį sakė, kad tarnybos jau evakavo kelis tūkstančius žmonių iš žemiau esančių rajonų.

„Evakuosime iki 2,2 mln. žmonių ir stengsimės, kad aukų skaičius būtų lygus nuliui“, – naujienų agentūrai AFP sakė E. Rahmanas.

Anot jo, siekiant užtikrinti socialinį atstumą, atsižvelgiant į koronaviruso pandemiją, prieglaudų skaičius buvo padvigubintas pasitelkus mokyklų patalpas; jose privaloma dėvėti kaukes.

„Taip pat parengėme prieglaudose izoliavimo patalpas užsikrėtusiems pacientams“, – pridūrė jis.

Tuo metu Bangladešo Barisalio provincijos pareigūnas Yaminas Chowdhury (Jaminas Čaudhuris) pareiškė, kad pakrančių apsaugos tarnyba padeda sugrąžinti tūkstančius žmonių iš atokių salų.

Žvejybos laivams buvo liepta sugrįžti prie krantų, buvo uždaryti visi uostai ir žuvų iškrovimo stotys.

„Bangladešo pakrančių gyventojai susidūrė su neįmanomu pasirinkimu“, – pareiškime pažymėjo Snigdha Chakraborty (Snigdha Čakraborti) iš humanitarinės pagalbos organizacijos „Catholic Relief Services“ (CRS).

„Esamuose evakuacijos prieglobsčiuose yra nedaug vietos, o dėl COVID-19 karantinuoti žmonės gali nepasiryžti palikti savo mažiau tvirtus namus ir persikelti į centrinę, ir galbūt perpildytą, prieglaudą“, – sakė ji.

Ji perspėjo apie „artėjančias niūrias dienas“, kai gali būti prastos sanitarinės sąlygos ir mažiau galimybių naudotis švariu vandeniu bei gauti medicininės pagalbos.

Dėl karantino daugelis žmonių taip pat neteko pajamų ir yra priversti gyventi iš santaupų, pridūrė S. Chakraborty.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Kolkata, gegužės 19 d. (AFP-BNS).

lt.travel-dd.com nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode