Sprogimas

Kanados premjeras Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) penktadienį paskelbė, kad šalyje uždraudžiami 1,5 tūkst. modelių kariški šaunamieji ginklai, reaguojant į neseniai įvykusį šaudymo ir padegimų incidentą, per kurį žuvo 22 žmonės.

„Šie ginklai buvo sukurti vienam ir vieninteliam tikslui – nužudyti didžiausią skaičių žmonių per trumpiausią laiką“, – per spaudos konferenciją pareiškė J. Trudeau.

„Kanadoje tokie ginklai nenaudotini ir neturi vietos“, – pabrėžė premjeras.

J. Trudeau nurodė, kad šis sprendimas buvo priimtas po balandžio 18–19 dienomis Naujoje Škotijoje įvykusių žudynių.

Premjeras teigė, kad jo vyriausybė jau kovą ruošėsi įvesti griežtesnę šaunamųjų ginklų kontrolę, bet šie planai buvo pristabdyti dėl koronaviruso pandemijos.

Naujasis draudimas bus taikomas daugiau kaip 1,5 tūkst. šaunamųjų ginklų modelių ir variantų, įskaitant populiarius pusiau automatinius šautuvus AR-15, panaudotus per virtinę šaudynių Jungtinėse Valstijose.

„Kanadiečiams reikia kai ko daugiau, ne tik minčių ir maldų“, – sakė J. Trudeau.

Vyriausybės nutarimas nedraudžia turėti kariškų ginklų ir jų variantų, bet neleidžiama jais naudotis ir prekiauti. Premjeras sakė, kad dabartiniams savininkams bus sudaryta galimybė atiduoti turimus ginklus tarnyboms ir gauti kompensaciją. Vis dėlto ši tvarka dar turėtų būti apibrėžta teisės aktu, o  parlamentas turėtų jį priimti.

Iki tol šie ginklai galės būti eksportuojami arba grąžinti gamintojams, o pervežti juos bus galima tik siekiant deaktyvuoti arba jais atsikratyti.

Kai kuriais išimtiniais atvejais gali būti leidžiama naudoti tokius ginklus medžioklėje.

„Jums nereikia AR-15 elniui nušauti, – sakė J. Trudeau. – Taigi, nuo dabar šioje šalyje nebeleidžiama pirkti, parduoti, transportuoti, importuoti arba naudoti kariškų, šturmo ginklų.“

Didelės šaudynės Kanadoje gana retos, bet J. Trudeau sakė, kad pastaruoju metu jos dažnėjo.

Šaudynės Naujojoje Škotijoje, pražūtingiausios per šalies istoriją, prasidėjo balandžio 18-osios vakarą. Užpuolikas nušovė 13 žmonių ir sukėlė gaisrus, nusinešusius dar devynias žmonių gyvybes. 

Policija šaulį užspeitė tik po 13 valandų trukusių gaudynių ir galiausiai jį nukovė.

Policija nurodė, kad užpuolikas – 51 metų dantų technikas Gabrielis Wortmanas (Gabrielis Vortmanas) – turėjo keletą šaunamųjų ginklų, iš jų mažiausiai vieną karišką šautuvą.

Tuo metu opozicinės Konservatorių partijos lyderis Andrew Scheeras (Endrius Širas) apkaltino J. Trudeau, jog šis naudojasi „betarpiškomis emocijomis po šiurpios atakos Naujojoje Škotijoje, kad prastumtų liberalų ideologinę programą ir imtųsi didelių šaunamųjų ginklų politikos pokyčių”.

A. Scheeras argumentavo, kad Naujojoje Škotijoje siautėjęs šaulys neturėjo leidimo šaunamiesiems ginklams, todėl visi jo turėti ginklai buvo neteisėti.

„Atėmus šaunamuosius ginklus iš įstatymų besilaikančių piliečių nebus padaryta nieko, siekiant sustabdyti pavojingus nusikaltėlius, kurie ginklų įsigyja neteisėtai, – aiškino politikas. – Didžioji dauguma ginkluotų nusikaltimų įvykdoma naudojantis neteisėtai įgytais šaunamaisiais ginklais. Niekas, ką šiandien paskelbė Trudeau liberalai, šios problemos neišsprendžia.“

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Otava, gegužės 1 d. (AFP-AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode