Sprogimas

Talibanas nužudė mažiausiai 23 Afganistano karius ir devynis civilius gyventojus, pirmadienį pranešė pareigūnai, Afganistane nusiritus naujai smurto bangai, nepaisant pasiekto taikos susitarimo su JAV ir aštrėjančios koronaviruso krizės.

Pagal JAV ir talibų pasirašytą susitarimą Afganistano vyriausybė ir sukilėliai turėjo būti užbaigę apsikeitimo belaisviais procesą ir pradėję derybas dėl visaverčių paliaubų.

Tačiau stringančius kalinių mainus ištiko virtinė problemų, Kabului tvirtinant, kad Talibanas reikalauja paleisti kelis liūdnai pagarsėjusius grupuotės kovotojus. Taigi, taikos derybos atrodo kaip niekada nepasiekiamos, ypač atsižvelgiant į besitęsiančius išpuolius.

Vėlai sekmadienį Afganistano šiaurės rytinėje Tacharo provincijoje Talibanas atakavo vieną afganų armijos bazę, ir nukovė 16 kareivių bei du policininkus, naujienų agentūrai AFP sakė vietos policijos atstovas Khalilas Asiras (Chalilas Asiras).

Gubernatoriaus atstovas Mohammadas Jawadas Hejri (Mohamadas Džavadas Hedžris) patvirtino išpuolio faktą ir taip pat apkaltino dėl jo talibus. Pareigūno duomenimis, per ataką žuvo 19 asmenų.

Tuo metu šalies pietuose Talibanas užpuolė policijos kontrolės postą netoli Tarinokoto, Uruzgano provincijos sostinės.

„Penki Afganistano policininkai buvo nužudyti, dar trys buvo sužeisti“, – AFP sakė vietos gubernatoriaus atstovas Zilgai Ebadi (Zilgajus Ebadis).

Tokį aukų skaičių patvirtino ir Uruzgano provincijos tarybos vadovas Amiras Mohammadas (Amiras Mohamadas).

Šiaurinėje Balcho provincijoje sukilėliai nužudė devynis civilius gyventojus, šiems ėmusis priešintis kovotojų pastangoms prievartą išgauti iš jų pinigus, AFP pranešė rajono gubernatorius Sayedas Arifas Iqbali (Sajedas Arifas Ikbalis).

Talibanas kol kas nepateikė jokių komentarų, tačiau anksčiau grupuotė skundėsi, kad jos kovotojus tebepuola JAV ir Afganistano pajėgos.

Prasiveržęs smurtas daugiausia nebuvo išplitęs už kaimo vietovių ir miestelių ribų. Pagal JAV ir Talibano susitarimą sukilėliai pasižadėjo nepulti miestų.

Šiuo paktu Amerikos ir jos sąjungininkų pajėgos taip pat įsipareigojo iki 2021 metų liepos palikti Afganistaną, jei Talibanas laikysis tam tikrų saugumo garantijų ir užmegs dialogą su Afganistano vyriausybe.

Kautynės tęsiasi nepaisant to, kad koronavirusas išplito kone visame Afganistane.

Lig šiol buvo patvirtinti 1 026 užsikrėtimo ir 36 mirties atvejai, tačiau daugelis nerimauja, kad tikrieji skaičiai yra daug didesni, nes skurdžioje valstybėje galimybės atlikti tyrimus potencialiems infekuotiesiems yra ribotos.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Kundūzas, Afganistanas, balandžio 20 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode