Sprogimas

Koronaviruso pandemija kelia pavojų visai žmonijai, trečiadienį perspėjo Jungtinės Tautos, pristatydamos humanitarinės pagalbos planą, kuriame raginama skirti 2 mlrd. JAV dolerių (1,85 mlrd. eurų) pasaulio skurdžiausiems žmonėms.

„COVID-19 kelia grėsmę visai žmonijai – taigi, duoti atkirtį privalo visa žmonija. Visuotiniai veiksmai ir solidarumas yra nepaprastai svarbūs; atskirų šalių atsako nepakaks“, – paskelbdamas apie iniciatyvą pabrėžė generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas).

Dar praėjusią savaitę, kai pandemija, per kurią ir koronavirusu užsikrėtė šimtai tūkstančių asmenų ir mirė tūkstančiai žmonių, plito po vis daugiau valstybių, A. Guterresas perspėjo, kad pasaulio šalims nesutikus išvien kovoti su virusu gali mirti milijonai žmonių.

„Šiuo Visuotiniu humanitarinio atsako į COVID-19 planu siekiama suteikti mums galimybę kovoti su virusu skurdžiausiose pasaulio šalyse, ir atsižvelgti į pažeidžiamiausių žmonių, ypač moterų bei vaikų, senyvo amžiaus žmonių, taip pat neįgaliųjų ar lėtinėmis ligomis sergančių žmonių, poreikius“, – nurodė A. Guterresas.

„Negalime sau leisti netekti pasiekimų, kuriuos užsitikrinome investuodami į humanitarines iniciatyvas ir įgyvendindami Tvaraus vystymosi tikslus“, – pridūrė portugalas.

Plane nurodyta pinigų suma yra nedidelė, palyginti su 2 trln. dolerių (1,85 trln. eurų) vertės paketu, kurį JAV Kongresas ruošiasi patvirtinti, siekdamas pagelbėti smūgį patyrusiems Amerikos vartotojams, įmonėms ir ligoninėms, šalies ekonomikai staigiai sulėtėjus.

JT plane išdėstytos priemonės turėtų galioti nuo balandžio iki gruodžio mėnesio – taigi, atrodo, kad JT nemano, jog krizė baigsis artimiausiu metu.

Tikimasi, kad 2,012 mlrd. JAV dolerių suma bus surinkta pagal prašymus, kuriuos jau pateikė įvairios JT agentūros, tokios kaip Pasaulio sveikatos organizacija ir Pasaulio maisto programa.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Jungtinės Tautos, kovo 25 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode