Sprogimas

Nepilnamečių pasiryžimas ankstyvai motinystei: priežastys ir pasekmės

Asmenybės branda, karjeros siekiai ir finansinio stabilumo troškimas paskatina šiuolaikinę tėvystę atidėti vyresniam amžiui. Bet yra ir išimčių – kai kurios merginos, dar nesulaukusios pilnametystės, ryžtasi ankstyvajai motinystei. „Kai nepilnametės susilaukia savo vaikų, mes tampame atsakingi tiek dėl jų pačių, tiek dėl jų gimusių atžalų saugumo ir gerovės“, – teigia Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vyr. specialistė Viktorija Sinkevičiūtė.

Vaiko teisių apsaugos specialistai mini atvejus iš savo darbo praktikos, kuomet ankstyvajame amžiuje, kone paauglystėje, motinystę pasirinkusioms merginoms tenka suteikti ne tik psichologinę, bet ir socialinę pagalbą.

„Visų pirma, mes rūpinamės nepilnamečių ir jų mažylių interesais. Siekiame, kad buities sąlygos būtų palankios vaikų auginimui, jaunos mamos turėtų galimybę mokytis, šeimai būtų teikiamos reikalingos socialinių darbuotojų ir psichologų konsultacijos“, – sako Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vyr. specialistė Viktorija Sinkevičiūtė.

Vaiko teisių apsaugos specialistė teigia, jog pasitaiko atvejų, kai jaunos merginos, dar būdamos paauglės, šeimyninį gyvenimą ir vaikelio gimimą planuoja sąmoningai, siekdamos pakeisti savo esamą padėtį. Dažnai jos pasigenda šiltų jausmų ir globos iš savo tėvų ar globėjų, stokoja finansinių lėšų, nėra užtikrintos dėl ateities norų ir tikslų. Veikiausiai tokios aplinkybės nulemia lūkestį, kad ankstyva motinystė taps lemiamu gyvenimo pokyčiu.

„Mergaitės dažnai susikuria iliuziją, kad pabėgusios iš šeimos, kurioje nėra artimo ryšio su tėvais, stinga pinigų ir kitų reikiamų dalykų, jų gyvenimas kardinaliai pasikeis – taps šviesus, ramus, stabilus. Deja, realybė dažnai būna tokia: šeimyninę laimę bandoma kurti su vyresniais asmenimis, kurie, sužinoję apie merginų nėštumą, palieka jas likimo valiai – be pastogės ir pinigų, sužeistomis širdimis ir sujauktomis mintimis“, – pasakoja V. Sinkevičiūtė.

Jos teigimu, ankstyvajame amžiuje vaikelio susilaukusios merginos būna ypač jautrios ir emociškai pažeidžiamos, tad negaunant palaikymo iš artimųjų, vienintele paguoda joms tampa specialistų teikiama pagalba ir parama.

„Kaskart rūpinantis jaunomis motinomis, kurioms, rodos, dar pačioms trūksta tėviškos globos, užplūsta daug minčių ir jausmų. Tokiems atvejams skiriame dvigubai daugiau savo dėmesio ir laiko, nes specialistų pagalba būna reikalinga ne tik mamai, bet ir jos mažyliui. Stebint, bendraujant ir rūpinantis jauna mergina nuo pat jos nėštumo pradžios iki vaikelio gimimo, abipusis ryšys nenutrūksta tol, kol ji tampa pilnamete. Per kelis metus toks ryšys peržengia darbines ribas ir formulumus – kalbamės, domimės jų kasdienybe, dalinamės išgyvenimais ir patirtimi ne tik darbo valandomis“, – atskleidžia V. Sinkevičiūtė.

Psichologė: „Geriausias laikas motinystei – sulaukus asmenybės brandos“

Psichologinės paramos ir konsultavimo centro psichologė Giedrė Širvinskienė įvardija, jog vienos iš pagrindinių, nepilnamečių nėštumą sąlygojančių, priežasčių yra ankstyva santykių paieška, kuomet jaučiamas meilės ir šilumos trūkumas artimiausioje aplinkoje. „Kai merginos nepatiria tėviškos meilės, jos skubama ieškoti kažkur kitur“.

Psichologės teigimu, motinystė ankstyvame amžiuje dažnai susilaukia neigiamos reakcijos, pasmerkimo ir atstūmimo iš aplinkinių, kartais – net ir iš pačių artimiausių žmonių. Šeimoje patirtas artimųjų priešiškumas, engimas, ar netgi „varymas iš namų“, skatina merginas rinktis galimybę atsisakyti dar negimusio kūdikio. „Po tokio žingsnio gali kilti naujos problemos – savęs nuvertinimas, nepagarba sau, atsitiktinių santykių paieška“.

G. Širvinskienė pabrėžia, kad laiku suteikta artimųjų parama ir specialistų pagalba gali padėti išvengti pasekmių, dėl kurių ateityje dažnai gailimasi.

„Žinau ne vieną atvejį, kai jaunos merginos, susilaukusios vaikų, sėkmingai juos užaugina. Net jeigu jos daro klaidas, stokoja tam tikrų įgūdžių ar žinių, bet iš visos širdies stengiasi dėl savo vaiko gerovės – jos turi galimybę tampti puikiomis motinomis. Svarbu, kad reikiamu momentu, kuomet dėl motinystės sunkumų norisi palūžti, būtų suteikiama reikiama pagalba, palaikymas, padrąsinimas nepasiduoti ir judėti į priekį“, – sako G. Širvinskienė.

Psichologė pataria merginoms pagal galimybes nėštumą planuoti ir jam ruoštis iš anksto. Jos teigimu, geriausias laikas motinystei yra tuomet, kai žmogus sulaukia savo asmenybės brandos, jaučiasi tvirtai ir stabiliai tiek emocine ir psichologine, tiek finansine prasme.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos informacija

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode