Sprogimas

Seime – projektas dėl tiesioginio LFF valdymo

projektasKeli valdančiajai koalicijai priklausantys parlamentarai pirmadienį pristatė registruojamą įstatymo projektą, kuriuo siūlo laikinai įvesti tiesioginį Lietuvos futbolo federacijos (LFF) valdymą.

Pasak Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko, įstatymas užtikrintų, kad būtų organizuojami „nauji demokratiniai federacijos rinkimai be kriminalinio pasaulio atstovų“.

„Siekiame skaidraus ir demokratiško Lietuvos futbolo federacijos valdymo“, – žurnalistams sakė Seimo narys.

Šveitimo, mokslo ir sporto viceministro Lino Obcarsko teigimu, toks sprendimas galėtų pasitarnauti sprendžiant federacijos valdyme esamas problemas, atnaujinat veiklos modelį.

„Valstybė nesiekia vadovauti federacijoms ir negali kištis į sporto federacijų veiklą. Toks įstatymas galbūt galėtų skubiai išspręsti seną, skaudžią problemą, išsklaidyti abejones dėl šios federacijos veiklos ir padėti pagrindus tolesnei, atsinaujinusios federacijos veiklai“, – BNS perduotame komentare sakė jis.

Tačiau pasak viceministro, „būtina įvertinti ir potencialias neigiamas tokio sprendimo pasekmes“, tokias kaip nacionalinių rinktinių suspendavimas, rizika negauti lėšų iš tarptautinių federacijų.

Dėl to ministerija siūlo, kad šiame procese dalyvautų FIFA ir UEFA.

Būtų paskiriamas administratorius

Projekte numatyta, kad įstatymo galiojimo laikotarpiu LFF valdymo organų funkcijas perimtų laikinasis administratorius, jį paskirtų Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Administratorius turėtų atlikti federacijos finansinį ir veiklos auditą ir per tris mėnesius nuo įstatymo įsigaliojimo dienos parengti ir patvirtinti laikinųjų LFF įstatų projektą.

Seimui siūloma nustatyti, jog laikinųjų įstatų projekte turi būti numatyta, kad kiekvienas LFF narys federacijos konferencijoje turi vienodą balsų skaičių.

Taip pat siūloma federacijos nariais padaryti šalies futbolo klubus. Šiuo metu jie yra atstovaujami per regionines asociacijas.

Be to, LFF konferencijai būtų suteikiami įgaliojimai rinkti prezidentą, viceprezidentus ir Vykdomąjį komitetą.

Pastarasis šiuo metu susideda iš pačių LFF narių deleguotų asmenų.

„Vykdomasis komitetas yra iš esmės savotiška Lietuvos futbolo Vyriausybė. Jeigu Lietuvos Respublikoje nori turėti Vyriausybę, ji turi gauti patvirtinimą visame Seime, o ne atskirose frakcijose“, – teigė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Taip pat siūloma, kad LFF valdymo organų nariais negalėtų būti už tyčinį nusikaltimą nuteisti asmenys.

Pokyčius inicijuojantys politikai teigia, kad šie pamatiniai futbolo valdymo principai yra numatyti Pavyzdiniuose Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) įstatuose.

„Pokyčiai yra reikalingi“

Įstatymo projekte nurodyta, kad po laikinųjų LFF įstatų patvirtinimo, laikinasis administratorius per šešis mėnesius sušaukia federacijos konferenciją, kuri priima naujus įstatus, išrenka organizacijos prezidentą, Vykdomojo komiteto narius, viceprezidentus.

Perdavus federacijos valdymą šiems naujai išrinktiems organams, laikinasis administratorius netektų įgaliojimų.

„Laikinojo valdymo esmė yra (...) kuo greičiau ir efektyviau sukurti tokią erdvę ir tokią galimybę, pagal kurią LFF galėtų priimti esminius sprendimus dėl būtinų pokyčių be frakcionalizmo ar vidinių kovų ir persekiojimo baimės“, – sakė kitas parlamentaras Arūnas Valinskas.

„Niekas nenori iš valdžios pusės valdyti futbolo. Esmė yra įgalinti futbolo bendruomenę valdyti pačiai save“, – pridūrė jis.

L. Kasčiūnas sakė, kad FIFA pavyzdinių įstatų perkėlimas į LFF atvertų daugiau galimybių demokratiniam organizacijos valdymui, nes dabar sistema yra uždara ir skirta save palaikyti.

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Virgilijus Alekna sakė, kad valstybė yra pasirengusi skirti didesnį finansavimą futbolui, tačiau esant dabartinei situacijai LFF tam nėra tinkamas laikas.

„Aš manau, kad tikrai pokyčiai yra reikalingi ir jie turi vykti“, – teigė Seimo narys.

Siūlo laikytis pavyzdinių įstatų

Apie siūlymą įvesti tiesioginį LFF valdymą M. Majauskas pirmą kartą paskelbė liepos pabaigoje. Tada federacijos vadovybė pareiškė, kad tokie siūlymai yra politiniai viešieji ryšiai, o LFF valdymas yra išimtinai pačios federacijos kompetencija.

M. Majauskas teigė, kad projektas dėl tiesioginio LFF valdymo tikriausiai bus registruotas antradienį, iki tol jis bus išverstas į anglų kalbą ir persiųstas FIFA ir UEFA.

„Iš esmės manome, kad tiek FIFA, tiek UEFA negauna pilnos informacijos iš Lietuvos futbolo federacijos, todėl tikimės aukšto lygio tiesioginio susitikimo galbūt premjero lygiu su FIFA ir UEFA vadovais“, – sakė M. Majauskas.

Politikai teigė, kad LFF nusprendus organizuoti vidaus rinkimus pagal pavyzdinius įstatus, jie atsisakytų planų priimti siūlomą įstatymą.

Anksčiau LFF kreipusis į UEFA ir FIFA, šios nurodė, kad federacijos įstatai atitinka tarptautinius reikalavimus, bet pasiūlė juos tobulinti.

Pastaraisiais metais Lietuvos futbolo vadovybė buvo kritikuojama dėl prastų sportinių pasiekimų ir dalies funkcionierių ryšių su nusikalstamu pasauliu.

Šiuo metu Lietuva pagal FIFA reitingus užima 142 vietą ir tai yra istoriškai prasčiausias rezultatas.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode