Parama dėkojame




Sprogimas

Ministrė A. Bilotaitė: regionų plėtrai – pusantro karto didesnės investicijos

pusantroPrezidentūroje vykstančiame Regionų forume vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, pristačiusi regioninės politikos aktualijas, pabrėžė būtinybę užtikrinti vietos valdžios savarankiškumą  ir reikiamus išteklius regionų ir savivaldos iniciatyvoms.

„Dabar kaip niekada iki šiol turime visas galimybes pasiekti proveržį stiprinant mūsų regionus. Regionų plėtros tarybos dabar yra savarankiškos, o regionų plėtrai skiriama Europos Sąjungos investicijų suma – rekordiškai didelė – 1,6 mlrd. eurų. Regionai kartu su sprendimo teise įgyja ir didelę atsakomybę už tai, kad šios investicijos atneštų naudą kiekvienam regionui. Tai, kad regionų plėtrai skiriamos lėšos bus didesnės pusantro karto – „nenukrito iš dangaus“. Tai buvo bendro sunkaus darbo rezultatas“, – sako ministrė A. Bilotaitė. 

Visai neseniai patvirtinti du svarbiausi, ilgai laukti investicijų į regionų plėtrą planavimo dokumentai.

Ministrė A. Bilotaitė forumo dalyviams priminė, kad rugpjūtį Europos Komisija patvirtino Lietuvos pateiktą 2021-2027 m. ES fondų investicijų programą. Tai rekordinės regionams skirtos ES investicijos, kurios siekia 1,6 mlrd. eurų.

Vyriausybės patvirtintai 2022–2030 m. Regionų plėtros  programai tenka apie 27 proc. visų Lietuvos gaunamų ES struktūrinių fondų. Palyginimui – 2007-2013 laikotarpiu ši dalis buvo tik 10,5 proc., 2014-2020 m. – apie 16 proc.

Anot ministrės, ir Vidaus reikalų ministerija, ir visa Vyriausybė demonstruoja lyderystę, siekdama pažangos regioninėje politikoje. Tačiau savo namų darbus turi atlikti ir regionai bei savivaldybės – planuoti ir investuoti šias lėšas ne tik sparčiai, bet ir sukurti didžiausią naudą žmonėms, visuomenei ir valstybei.

Ministrė A. Bilotaitė pažymėjo, kad ilgalaikės regioninės plėtros problemos išliko. Kaip ir prieš dešimtmetį, taip ir dabar vis dar turime socialinius ir ekonominius skirtumus tarp regionų ir jų viduje, senstančią visuomenę, ypač atokesnėse, nuo didmiesčių nutolusiose teritorijose, nevienodą viešųjų paslaugų kokybę, nors įstatymai sako, kad šios paslaugos turi būti vienodai prieinamos visiems žmonėms.

„Regioninės plėtros problemos, jeigu jų nespręsime nedelsiant – taps ilgalaikėmis grėsmėmis. Tapsime susiskaldę, nepasitikintys vieni kitais ir valstybe. O tai – tiesus kelias į patį blogiausią ilgalaikį mūsų šalies raidos scenarijų, kurį strategijos „Lietuva 2050“ rengėjai pavadino „Amžinuoju įšalu“. Savivaldybės ir regionai negali likti nuošalyje, kai kalbame apie valstybės ateitį. Jeigu siekiame tapti ne amžinojo įšalo žeme, o šiaurės žvaigžde“, – teigia ministrė A. Bilotaitė.

Vien ES investicijos visų regioninės plėtros problemų neišspręs, todėl toliau būtina ieškoti atsakymų, kaip didinti visų savivaldybių biudžetines galias, jų galimybes finansuoti kokybiškas viešąsias paslaugas ir investuoti į ilgalaikes augimo perspektyvas.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode